Aurinkovoimaopas
Esipuhe
Hyvä lukija,
tervetuloa matkalle kohti uusiutuvan energian maailmaa! Tässä julkaisussa kerromme aurinkovoimasta monipuolisesti maan- ja metsänomistajan näkökulmasta. Avaamme aurinkoenergiahankkeiden etenemistä ja sitä, millaiset maa-alueet ovat ihanteellisia aurinkovoimaloille. Keskusteluissamme maanomistajien kanssa kohtaamme usein myös tärkeitä kysymyksiä, joihin annamme tässä julkaisussa vastauksia.
Aurinkovoimasta kannattaa olla kiinnostunut, sillä maailma sähköistyy ja siirtyy kohti uusiutuvaa energiaa. YK:n ilmastokokous teki periaatepäätöksen, jonka mukaan maailman maat luopuvat fossiilisen energian käytöstä kokonaan vuoteen 2050 mennessä. Aurinkoenergia tasapainottaa Suomenkin energiapalettia, sillä aurinkovoima tuottaa usein hyvin silloin, kun tuulta on vähemmän (etenkin valoisina vuodenaikoina). Aurinkovoimaa pystytään tuottamaan ympäri Suomea, myös sellaisilla alueilla, jonne tuulivoima ei maiseman tai maanpuolustuksellisten syiden takia sovellu. Vaikka yksittäiset aurinkovoimalat voivat olla suuriakin, ne eivät useimmiten näy kuin aivan alueen vierestä.
Maata tai metsää omistavan maanvuokraajan rooli aurinkovoimassa on keskeinen. Ilman sopivia maa-alueita aurinkovoimaa ei voi rakentaa, ja matka kohti kestävää energiantuotantoa hidastuu. Maanvuokraaja on mukana tekemässä elämästä maapallolla kestävämpää niin, että tulevatkin sukupolvet voivat nauttia sekä auringon lämmöstä että talven kylmyydestä. Samalla maanvuokraaja saa onnistuneesta projektista merkittävää lisätuloa.
Kiitos siitä, että olet kiinnostunut kestävästä energiantuotannosta. Jos mietit, voisiko sinun pellollesi, metsäpalstallesi, vanhalle turvetuotantoalueellesi tai muulle alueelle rakentaa aurinkovoimaa, ole epäröimättä yhteydessä meihin!
Oppaan ensimmäinen versio on julkaistu painettuna 17.10.2024.

Julkaisun sisältö

Teksti ja toimitustyö
Aurinkovoimahankkeen läpileikkaus
Miksi aurinkovoimaa?
Aurinkovoimamaalta toivottavia ominaisuuksia:
- Yhteiskunnan sähköistyminen: sähkön tarve kasvaa, ja fossiilisista energianlähteistä pyritään eroon mahdollisimman nopeasti
- Aurinkovoima on uusiutuva energiamuoto
- Aurinkovoima on päästötöntä
- Aurinkovoimasta on tulossa taloudellisesti yhä kannattavampaa
- Aurinkovoima täydentää tuulivoimaa
- Teemme huolelliset esiselvitykset ja tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja sidosryhmien kanssa varmistaaksemme, että hankkeemme ovat kestäviä sekä ympäristön että paikallisyhteisön näkökulmasta.

Keitä aurinkovoimahankkeissa on mukana?
Hankekehittäjät
Aurinkovoiman hankekehittäjän, kuten Will & Mustin, rooli on hyvin monipuolinen. Kaikki projektit alkavat siitä, että hankekehittäjä on löytänyt aurinkovoimalle sopivan maa-alueen ja sopinut sen käytöstä toimien tiiviissä yhteistyössä maanomistajien kanssa. Hankkeen edetessä tunnistetaan yhteistyökumppanit, joiden kanssa suuri hanke saadaan suunniteltua ja toteutettua. Hankekehitys tapahtuu maanomistajan ja hankkeen muiden osapuolten välissä ja pyrkii sovittamaan eri tahojen toiveet yhteen niin, että kaikki osapuolet ovat mahdollisimman tyytyväisiä.
Hankekehittäjä teettää myös tarpeen mukaan erilaisia taustaselvityksiä: luonto-, maisema-, hiilitase-, vesienhallinta-, arkeologisia selvityksiä jne.
Rakennuttajat ja energiatuottajat
Rakennuttaja toteuttaa kehitetyn hankkeen ja usein myös omistaa energiaa tuottavan voimalan. Toki voimaloita jonkin verran myös myydään niiden elinkaaren aikana eteenpäin, esimerkiksi eläkerahastoille, sillä voimala on muutaman vuoden käynnissä oltuaan vakaa sijoitus.
Rahoittajat
Rahoittajat mahdollistavat hankkeen toteutumisen, sillä suurissa energiahankkeissa on tyypillistä, että suurin osa rahoituksesta tulee lainana kansainvälisiltä pankeilta.
Sähkönkäyttäjät
Suuri osa voimalan tuotannosta myydään ensimmäisten vuosien ajaksi kiinteällä hinnalla suurelle sähköä käyttävälle toimijalle, kuten teollisuuslaitokselle (niin kutsuttu PPA-sopimus).
Aurinkovoimahankkeen aikajana
Sopiva maa-alue löytyy
Tunnistamme aurinkovoimalle soveltuvan maa-alueen.
0 kkMaanvuokrasopimus allekirjoitetaan
Solmitaan vuokrasopimus maanomistajan kanssa hankkeen toteuttamisesta.
+ 3–6 kkProjektin luvitus valmistuu
Kaikki tarvittavat luvat ja kaavoitukset saadaan valmiiksi.
+ 3–12 kk *Lopullinen investointipäätös tehdään. **
Varmistetaan hankkeelle sen tarvitsema rahoitus.
+ 0–6 kkLiittymissopimus
Tehdään sopimus sähköverkon liittämisestä hankkeeseen.
+ 0–6 kk →Rakentamisen aloitus ***
Aloitetaan rakennustyöt suunnitelman mukaisesti.
+ 0–6 kk →Voimala on valmis ja alkaa tuottaa sähköä
Ensimmäinen sähköntuotanto käynnistyy ja voimala kytketään verkkoon.
+ 6–24 kkVoimalan elinkaari päättyy ****
Voimalan käyttöikä on 30–60 vuotta, minkä jälkeen se voidaan purkaa tai uudistaa.
+ 30 v →
* Jos tarvitaan kaavamuutos, kaavaprosessiin on varattava 3–6 kk lisäaikaa. Kaavoituksen vaiheet: 1. kaavoitusaloite, 2. osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), 3. kaavaluonnos, 4. kaavaehdotus, 5. lainvoimainen kaava
** Luvat saatuaan rakennuttajan on suunniteltava hanke niin, että se on kannattava: Sähkönmyynnin pitää olla riittävän tuottavaa riittävän pitkään, jotta sillä saadaan hoidettua rakentamisen ja rahoituksen kulut. Investointipäätös pitää ajoittaa niin, että markkina on sopivassa vaiheessa. Investointipäätös voi joutua odottamaan lupien saamisen jälkeen, esimerkiksi jos samaan aikaan olisi valmistumassa useita muitakin voimalaitoksia ja toisaalta uusia sähköä kuluttavia laitoksia ei vielä ole riittävästi. Investointipäätöksen yhteydessä päätetään myös, milloin rakentaminen aloitetaan.
*** Rakentamis- ja valmistumisaikataulu riippuu monesta asiasta, kuten rakentajan toimituskyvystä, verkkoyhtiön liittymisaikataulusta, sääolosuhteista ja sähkön ostajan tarpeista.
**** Elinkaaren pituus määräytyy hankekohtaisesti — elinkaarta voidaan jatkaa uusimalla voimalan laitteistoja kuten inverttereitä.
Millaisia maa-alueita aurinkovoimalan paikaksi haetaan?
Maa-alueille asetettavat vaatimukset
- Sijainti ensisijaisesti Suomen eteläosissa tai rannikon tuntumassa, mitä lähempänä rannikkoa sen parempi
- Sijainti mieluiten suurjännitteisten voimalinjojen läheisyydessä
- Rakennettavuus: parhaita maastoja ovat tasaiset maat, joiden maaperään on mahdollista perustaa lyöntipaaluilla – toisin sanoen maat, jotka eivät ole liian kivisiä tai upottavia
- Mitä paremmin kohde soveltuu aurinkovoimalle eli mitä paremmat säteilyarvot, lyhyempi liityntämatka ja saavutettavuus kohteella on, sitä enemmän voidaan tehdä kompromisseja perustuksissa ja muissa voimalan osissa.
- Ympäristöseikkojen huomioon ottaminen (vältetään arvokkaita luontokohteita ja kahnauksia naapuruston kanssa, sekä pidetään maisemavaikutukset rajallisina)
Kenen kannattaa pohtia maiden vuokraamista aurinkovoimakäyttöön?
Jos haluat olla mukana viemässä energiantuotantoa kestävään suuntaan ja sinulla on sopivaa maata, aurinkovoima voi olla hyvä vaihtoehto.

Millaiset maa-alueet sopivat erityisen hyvin tähän tarkoitukseen?
- Vähemmällä käytöllä olevat tai huonompituottoiset peltomaat
- Käytöstä poistuvat rehu- tai laidunpellot, mikäli karjan määrä on vähentynyt tai vähentymässä
- Sukupolvenvaihdostilanteet, jos lapset eivät ole halukkaita jatkamaan viljelytoimintaa
- Käytöstä poistuneet tai poistumassa olevat turvetuotantoalueet
- Viljellyt turvemaat, joihin voi kohdistua painetta maankäytön muuttamiseksi pois peltokäytöstä
- Metsätuhoalueet
- Metsäsuunnitelman mukaisesti lähiaikoina päätehakkuuikään tulevat talousmetsät
- Alueet, joilla ei ole tai on vain vähän naapureita, ja/tai joissa naapurustoon on jätettävissä riittävästi suoja-aluetta

Maanomistajan tärkeimmät kysymykset ja vastaukset
Mistä tiedän, kannattaako minun vuokrata maani aurinkovoimakäyttöön?
Tiedät sen parhaiten itse. Mieti ainakin seuraavia asioita:
- Suhtautuminen uusiutuvaan energiantuotantoon: haluatko olla mukana kestävässä energiantuotannossa?
- Suhtautuminen tuottoon ja riskiin: mitä erilaiset toiminnot ovat tuottaneet maillasi? Miten ne tuottavat tulevaisuudessa?
- Valmius antaa kehitysprojektille mahdollisuus — projektiin on sitouduttava pitkäjänteisesti: ensin muutamaksi vuodeksi, jonka aikana selvitetään, saako projekti luvat ja saavuttaako se investointikelpoisuuden, ja investoinnin toteutuessa vuosikymmeniksi.
- Maisemalliset seikat. Sopiiko aurinkovoimala siihen maisemaan, jonka osa maa-alueesi on? Onko hyväksyttävää, että maisema muuttuu? Mitä tarvitsen sen varmistaakseni, että naapurit tervehtivät jatkossakin?
- Arvot, perinteet ja perinnöt. Miten maat ovat tulleet sinulle ja miten niitä on historiallisesti hyödynnetty? Miten projekti vaikuttaa tuleviin sukupolviin? Mikä on tärkeintä?
Mitä hankkeesta pitäisi tietää ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista?
Kannattaa varmistaa, että hankekehittäjällä on edellytykset löytää hyvä kumppani rakennuttamaan ja operoimaan voimalaa sekä kyvykkyys hoitaa mutkikas lupaprosessi viranomaisten ja poliittisten päättäjien kanssa. Toisin sanoen hankekehittäjän pitää hallita sekä suomalaisen yhteiskunnan että kansainvälisen liiketoiminnan pelisäännöt ja mielellään myös suomen kieli sekä kyetä johtamaan monipolvista projektia.
Kannattaa myös ottaa selvää siitä, millainen taho voimalan tuleva operoija eli energiantuottaja on. Miten asioiden hoitaminen onnistuu heidän kanssaan? Millaiset edellytykset heillä on päästä toteuttamaan investointia eli kilpailuttaa hankintoja ja sähkönmyyntiä sekä hankkia rahoitusta? Millainen heidän aiempi kokemuksensa on aurinkovoimaloista ja energiamarkkinoista? Tuntuuko, että he tietävät mitä tekevät? Muista, että lopulta voimala voi vaihtaa omistajaa — kannattaa myös lukea sopimusta se huomioon ottaen, ks. seuraava kohta.
Mitä maanvuokrasopimuksesta pitää ymmärtää?
Aurinkovoiman maanvuokrasopimukset ovat usein pitkiä ja vilisevät lakitekstiä, josta iso osa voi näyttää turvaavan lähinnä vuokralaisen etuja. Tämä johtuu siitä, että jo aurinkovoimalan suunnittelu ja lupien hakeminen vie aikaa ja voi olla kalliskin projekti, puhumattakaan varsinaisesta voimalainvestoinnista. Ennen kuin lupia voidaan lähteä edes hakemaan, hankkeen omistajien täytyy varmistua siitä, että projektilta ei voida vetää mattoa jalkojen alta kesken hankekehityksen eikä etenkään sen jälkeen, kun voimala on jo päätetty rakentaa. Vuokranantajan täytyy tietenkin saada sellainen korvaus, joka on riittävä myös siinä tapauksessa, että hanke ei toteudukaan ja maa on ollut jonkin aikaa pois muusta käytöstä. Muutakin vuokranantajan etuja turvaavaa tekstiä sopimuksissa on.
Mutkikkuutta ei kuitenkaan tarvitse pelästyä. Yksi hyvän sopimuskumppanin ominaisuus on, että kumppanin edustajat ovat valmiita käymään sopimusta läpi ja neuvottelemaan siitä siten, että molemmat osapuolet tietävät, mitä allekirjoittavat, ja pystyvät epäröimättä hyväksymään sen, mitä sovitaan. Sopimuksessa voidaan useimmiten ottaa huomioon maanomistajalle tärkeitä, vuokrattavaan kiinteistöön liittyviä näkökulmia.
Keskeinen seikka vuokrasopimuksessa on tietysti kesto. Lähtökohtaisesti aurinkovoimaloiden vuokrasopimukset ovat kymmenien vuosien mittaisia, koska voimaloiden tekninen käyttöikä on pitkä. Alkuvaiheen kehitysvaiheeseen, siis muutama ensimmäinen vuosi sopimuksen alusta, sovelletaan useimmiten erityisiä ehtoja — tällöin ei vielä makseta täyttä vuokraa, mutta hankeyhtiöllä on varauskorvausta vastaan kuitenkin oikeus muun muassa selvittää kohteen soveltuvuutta projektille ja hakea sitä varten lupia.
Vuokran suuruus on luonnollisesti olennainen seikka. Yleensä vuokratuotto on hyvä – jos maa-alue on aurinkovoimalle sopiva, sen vuokraaminen on todennäköisesti tuottoisampaa kuin saman maan käyttäminen maanviljelyyn.
Myös siitä kannattaa sopia, mitä tapahtuu, kun aurinkovoimalan elinkaari tulee täyteen ja voimala poistuu käytöstä. On selvää, että hanketoimija vastaa voimala-alueen ennallistamisesta. Kohteen ja tilanteen mukaan ennallistamisen ehdoista voidaan sopia tarkemmin.
Kannattaa myös ottaa selvää siitä, millainen taho voimalan tuleva operoija eli energiantuottaja on. Miten asioiden hoitaminen onnistuu heidän kanssaan? Millaiset edellytykset heillä on päästä toteuttamaan investointia eli kilpailuttaa hankintoja ja sähkönmyyntiä sekä hankkia rahoitusta? Millainen heidän aiempi kokemuksensa on aurinkovoimaloista ja energiamarkkinoista? Tuntuuko, että he tietävät mitä tekevät? Muista, että lopulta voimala voi vaihtaa omistajaa — kannattaa myös lukea sopimusta se huomioon ottaen, ks. seuraava kohta.
Keskeisiä sopimustermejä
Ennallistaminen: Vuokralaisella on velvollisuus ennallistaa alue sopimuksen päätyttyä.
Kiinteistövero: Pääsääntö on, että maanomistaja maksaa sen kiinteistöveron, joka alueella muutenkin olisi, ja voimalayhtiö hoitaa muut, käytännössä kaikki aurinkovoimalasta aiheutuvat verot.
Oikeus sopimuksen irtisanomiseen: Maa-alueen omistajan purku- ja irtisanomisoikeudet määräytyvät tyypillisesti lain mukaan. Voimalayhtiöllä on sen sijaan oltava mahdollisuus irtisanoa sopimus jouhevammin jo siitäkin syystä, että voimalan vuokrasopimuksen tekemisen ja investointipäätöksen välillä kuluu väkisinkin jonkin verran aikaa eikä investointipäätös ole vielä vuokratessa varma asia, vaan riippuu esimerkiksi lupien saamisesta ja aikataulusta.
Puuston kaataminen ja maanmuokkaus: Sopimuksessa sovitaan puuston kaatamista ja maanmuokkausta koskevista oikeuksista ja velvollisuuksista voimalayhtiön ja maanomistajan välillä.
Rahoittajan vaatimukset: Voimalayhtiö voi käyttää sopimusta vakuutena rahoituksessa, ja rahoittajien hyväksyntä onkin voimalan toteutumisen kannalta useimmiten ehdoton edellytys. Maa-alueen omistaja asioi tyypillisesti voimalayhtiön yhteyshenkilön kanssa, mutta poikkeustapauksissa myös rahoittaja voi joutua olemaan vuokranantajaan yhteydessä esimerkiksi voimalan toiminnan jatkamisen varmistamiseksi.
Sopimuksen siirtäminen: Sopimus on pitkä ja matkan varrella voimalan hallinnointiin saattaa tulla muutoksia. Vuokralaisella on siksi oltava oikeus tarvittaessa siirtää voimalaa koskeva maanvuokrasopimus kolmannelle osapuolelle.
Vakuus: Vuokralaisen asettama rahallinen tai muu vakuus, jolla varmistetaan, että jokin sopimuksessa sovittu asia tapahtuu.
Viranomaisluvat: Sopimuksessa usein määritellään, että tarvittavien viranomaislupien hakeminen on vuokralaisen vastuulla (ja että vuokralaisella on myös oikeus hakea näitä lupia).
Vuokra-aika: Vuokra-aika kestää vähintään voimalan odotetun elinkaaren ajan, usein pidempäänkin.
Vuokra: Vuokran määrä ja maksuaikataulu ovat molemmille osapuolille taloudellisesti tärkeimmät asiat, joten niistä neuvotellaan jo alkuvaiheessa. Vuokra (käytännössä varausmaksu) on huomattavasti matalampi siinä vaiheessa, kun voimalaan liittyy epävarmuuksia eikä investointipäätöstä ole vielä tehty. Kun hanke pääsee vauhtiin, vuokrakin nousee.
Vuokralaisen oikeus käyttää vuokra-aluetta: Voimalayhtiöllä on oltava oikeus käyttää aluetta ensin projektin edellytysten selvittämiseen sekä myöhemmin sähköntuotannon ja logistiikan lisäksi esimerkiksi huoltoon ja purkutöihin sekä tarvittavien aitojen ja teiden rakentamiseen.
Vuokranantajan velvollisuudet: Aurinkovoimalaa koskevan maanvuokrasopimuksen on tarkoitus olla mahdollisimman harmiton ja vaivaton maa-alueen omistajalle. Tyypillisesti näin onkin, eikä vuokranantajan täydy juurikaan huolehtia voimalaa koskevista asioista. Vuokranantajan on kuitenkin sitouduttava siihen, että se ei toiminnallaan häiritse aurinkovoimalaa esimerkiksi rakentamalla korkeita rakennelmia, joista voisi aiheutua varjoja paneeleihin.
Aurinkovoimala pellolle — erityiskysymyksiä
- Maataloustuet – hankekehittäjän kanssa kannattaa puhua siitä, miten kehitysprojekti saadaan yhteensovitettua tukikausien ja tukien asettamien vaatimusten kanssa sekä miten siirtymä maanviljelystä voimalaan toteutetaan hallitusti
- Esimerkiksi toimivat (sala)ojitusjärjestelmät voivat hyödyttää sekä voimalaa että maan jatkokäyttöä
Aurinkovoimala metsämaalle — erityiskysymyksiä
- Tuet ja niiden edellytykset (varmistettava, että esim. metsitys- tai muut tuet eivät ole ristiriidassa hankkeen kanssa)
- Puiden poistaminen hallitusti, mutta ripeästi (kun investointipäätös voidaan tehdä, on toteutusaikataulussa hyvä olla mahdollisimman paljon liikkumavaraa)
- Voimalan vaikutus hiilinieluun – monessa kohteessa analysoitava osana lupaprosessia
- Huomaa myös, että aurinkovoiman liittymisjohdot eivät voi olla kovin pitkiä, koska hankkeiden kannattavuus ei sitä kestä, toisin kuin tuulivoimahankkeiden. Tämä on usein metsänomistajille mieluisa tieto.
Aurinkovoiman ympäristöystävällisyydestä
Paljonko aurinkopaneelien valmistaminen, kuljettaminen ja asentaminen kuluttaa luonnonvaroja?
- Aurinkovoimalan on arvioitu tuottavan sen valmistamiseen, operointiin, ja purkamiseen vaadittavan energiamäärän (ns. Energy Payback Time) jo ensimmäisen tai toisen toimintavuoden aikana (NREL:n ja Fraunhofer-instituutin raportit). Aurinkovoimalan odotettu elinkaari on vähintään noin 30 vuotta.
Millainen on voimalan elinkaarenaikainen kestävyys?
- Aurinkovoimalan elinkaaren aikaiset päästöt ovat energiantuotantomuodoista pienimpien joukossa (IPCC 5th Assessment). Elinkaaren aikana voimala on käytännössä päästötön ja sen vaatimat huoltotoimenpiteet ovat varsin vähäisiä.
Ovatko aurinkopaneelit turvallisia luonnolle käyttöaikanaan? Entä sen jälkeen?
- Käyttöaikanaan voimala on päästötön. Paneeleita saatetaan puhdistaa, mutta käytettävät puhdistusaineet valitaan niin, etteivät ne kuormita luontoa.
- Aurinkovoimalan materiaalit ovat kierrätettävissä lähes kokonaan (Fraunhofer-instituutin raportti). Kierrätystoiminta on tosin vasta kehittymässä, sillä suuren mittaluokan aurinkovoimaloita on ollut tuotannossa suhteellisen vähän aikaa, eikä kierrätettävää ole vielä tarpeeksi laajassa mitassa syntynyt.
- Suuri enemmistö voimalan materiaaleista on tavanomaisia materiaaleja: lasia, alumiinia ja terästä.
- Suurten eläinten pääsy voimala-alueelle estetään, jotta ne eivät vahingoita itseään tai voimalan komponentteja. Linnuston osalta voimalan suunnittelussa on otettava huomioon paikalliset lintulajit. Voimala voi parhaimmillaan parantaa luonnontilaa merkittävästikin, esimerkiksi vähentämällä peltoalueen vesistövaikutuksia.
Pilaako paneelipelto maiseman?
- Aurinkoenergian suurin ympäristövaikutus on tosiaan visuaalinen eli se, miltä voimala näyttää lähialueelta katsottuna. Vaikutuksen suuruus on jossain määrin mielipidekysymys ja riippuu esimerkiksi siitä, kuinka lähelle asutusta projekti sijoittuu, onko kyse kesä- vai vakituisista asunnoista, minne päin niiden ikkunat ovat ja niin edelleen. Maanomistajan on tärkeää harkita myös paikallisia maisemavaikutuksia tehdessään päätöstä siitä, voiko voimala sijoittua alueelle.
- Valtakunnallisesti arvokkaiksi määritellyille maisema-alueille aurinkovoimaloita ei voi rakentaa. Maakunnallisesti arvokkailla maisema-alueilla rakentaminen saattaa olla mahdollista, mutta lupa- ja oikeuskäytäntöä tällaisista projekteista on vielä niukalti.
Onko aurinkovoimala kaikkine komponentteineen sosiaalisesti kestävä ja yhteiskunnallisesti hyväksyttävä?
- Keskeinen syy uusiutuvan energian rakentamiselle on päästöjen välttäminen ja siten ilmastonmuutoksen torjuminen. Näiden energiamuotojen kasvu on ollut viime aikoina valtavan nopeaa, ja osin kasvun lieveilmiönä on nähty, että raaka-aineiden tuotantoon ja niiden jatkokäsittelyyn liittyy paikoin ongelmia niin luonnon kuin ihmistenkin kohtelussa. Nykyään erilaisilla laeilla ja yritysten omilla määräyksillä on etenkin EU:ssa pyritty varmistamaan, että toimitusketjussa ei olisi osia, joilla on synnytetty haittaa, vaikka ei maailma tältä osin vielä valmis olekaan.
- Aurinkovoima tuottaa kuntaan merkittävästi kiinteistöveroa; yhden suuren aurinkovoimalan ansiosta voidaan nykytilanteessa esimerkiksi kuntaan palkata jopa 1–2 uutta henkilöä palvelemaan kuntalaisia.
Tuulivoimaa on rakentunut niin paljon, että joillain alueilla siitä on aiheutunut vastareaktio. Käykö aurinkovoimalle pian samoin, kun projekteja tulee kuin sieniä sateella?
- Aurinkovoimaprojektit ovat olleet paljon mediassa, ja parhaita maita omistaville maanomistajille on soiteltu paljon. Sähköverkoissa on kuitenkin rajallinen kapasiteetti ja aurinkovoimaa tarvitsevia teollisia investointeja ei ole määräänsä enempää. Villeimmissäkin ennusteissa aurinkovoimaa rakentuisi Suomeen ehkä 40 000 hehtaaria 2035–2040 mennessä. Suomen koko peltoalaan verrattuna tämä on noin kahta prosenttia ja metsäalaan verrattuna alle 0,2 prosenttia.
Muuta
En halua vuokrata maitani, mutta voinko myydä ne voimalan käyttöön?
- Neuvottelukysymys! Ole yhteydessä.
Mikä voi mennä pieleen voimalahankkeessa?
- Monet käynnistetyt hankkeet eivät hyvistä aikeista huolimatta johda voimalainvestointiin, koska matkalla on monta mutkaa: sähköverkosta voi loppua tila ennen kuin luvat saadaan ja investoinnista päästään päättämään, tai maaperä-, luonto- tai maisema-arvot voivat estää rakentamisen joko kustannustehokkaasti tai kokonaan. Maanomistaja ei näissä tapauksissa kuitenkaan jää nuolemaan näppejään, sillä alueen käyttö on useimmiten voinut jatkua normaalisti myös kehityksen aikana, ja lisäksi tilille on kilahtanut jonkin verran varauskorvauksia.
- Voimala on luonnon armoilla, joten siihen voi kohdistua esimerkiksi myrskytuhoja. Tällaiset tuhot ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia, ja lisäksi voimala sijoittuu suurelle alueelle, mikä pienentää tällaisten tuhojen vaikutusta.
- Maan omistamiseen sisältyy aina riskejä. Jos koet riskin liian suureksi, joissain tapauksissa maa-alueen voidaan vuokraamisen sijaan myös ostaa siinä kohtaa, kun investointi toteutuu.
Lopuksi
Kiitos kun tutustuit aurinkovoimaan!
Tämän oppaan ovat laatineet Will & Must ja Wise Words.
Will & Must on aurinkovoiman hankekehittäjä, joka etsii jatkuvasti aurinkovoimahankkeisiin sopivia maa-alueita.
Yhteys maanvuokrausta koskien: Will & Must Oy, Antti Illikainen, puh. 040 511 6116, sähköposti antti.illikainen@willmust.fi
Wise Words on vaativiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt sisältö- ja viestintäpalveluita tarjoava yritys.
Yhteys sisältö- ja viestintäpalveluita koskien: Wise Words Agency Oy, Elina Yrjölä. puh. 040 125 2248, sähköposti elina.yrjola@wisewords.fi