Energiamurros Suomessa — Aurinkovoima ja sähkövarastot keskiössä

Mitä energiamurros tarkoittaa?

Suomi on siirtymässä fossiilisista polttoaineista puhtaisiin, uusiutuviin energialähteisiin. Tämä muutos — energiamurros — ei ole vain tekninen uudistus, vaan merkittävä yhteiskunnallinen harppaus. Teollisuuden sähköistyminen, datakeskusten ja vihreän vedyn tuotanto ja ilmastopolitiikka kiihdyttävät sähkön (ja sen jouston) kysyntää, ja samalla Suomessa syntyy uusia mahdollisuuksia niin maanomistajille kuin sijoittajillekin. Suomessa on juuri nyt hyvät edellytykset energiamurroksen toteuttamiselle:

Kasvava sähköntarve

Sähkönkulutuksen ja -tuotannon odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2035 mennessä. Kasvun taustalla ovat mm. teollisuuden sähköistyminen, datakeskukset, vihreän vedyn tuotanto ja uudet energiainvestoinnit.

Aurinkovoiman kilpailukykyinen hinta

Aurinkovoiman tuotantokustannukset ovat erittäin kilpailukykyiset, joten se on looginen valinta kustannustehokkaan puhtaan energian mahdollistajana.

Suomen kokemus puhtaassa energiassa

Suomi on edelläkävijä puhtaan energian tuotannossa, sillä jo nykyisellään lähes kaikki sähköntuotanto on fossiilivapaata. Uudet hankkeet auttavat Suomen sitoumusta saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

Tilaa kasvaa

Yli 300 000 km2 maa-alueen ja matalan väestötiheyden ansiosta Suomessa on erinomaiset valmiudet uusille energiainnovaatioille ja suurillekin hankekokonaisuuksille.

Vahva ja vakaa sähköverkko

Suomen jatkuvasti kehittyvä sähköverkko tukee suurten energiahankkeiden tehokasta toteutusta jatkossakin. Toisin kuin monissa maissa, Suomessa on yksi yhtenäinen tarjousalue, mikä luo ennustettavan ympäristön energiahankkeille.

Aurinkovoima on kustannustehokas ratkaisu kasvavaan sähköntarpeeseen

Vaikka Suomi ei ole tunnettu auringonpaisteestaan, maamme tarjoaa erinomaiset puitteet aurinkoenergian tuotantoon:

Säteily

Laaja pinta-ala ja pitkät kesäpäivät tarjoavat hyvän pohjan aurinkovoimalle. Viileä ilmasto tekee aurinkopaneeleista tehokkaampia kuin monissa kuumemmissa maissa.

Haitattomuus

Aurinkovoimalat ovat hiljaisia ja sopivat hyvin erilaisiin ympäristöihin. Lisäksi voimaloiden yhteyteen voidaan kehittää luontoratkaisuja, kuten pölyttäjiä tukevia niittyjä ja monimuotoisuutta edistäviä alueita.

Tuulivoimaa täydentävä rooli

Aurinkovoiman tuotanto osuu päivään, jolloin sähköä tarvitaan paljon muun muassa teollisuuden tarpeisiin. Tuotantoprofiili siis täydentää tuulivoimaa.

Puhtaus

Aurinkovoima on käyttöaikanaan täysin päästötöntä, mikä auttaa Suomea saavuttamaan ilmastotavoitteensa ja vähentämään riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista

Nopeus ja kustannustehokkuus

Aurinkovoimaloiden rakentaminen on nopeaa ja kustannustehokasta. Tämä tekee niistä tärkeän työkalun energiamurroksen kiireellisiin tarpeisiin.

Sähkövarastot tasapainottavat energiajärjestelmää

Sähkövarastot eivät ole tulevaisuuden visio — ne ovat kriittinen osa energiajärjestelmää. Kun sähköntuotanto siirtyy entistä enemmän sääriippuvaisten tuuli- ja aurinkovoiman varaan, sähkövarastojen merkitys energiajärjestelmän luotettavuuden ja tasapainon ylläpidossa kasvaa. Sähkövarastoilla on siten useita tärkeitä rooleja:

Hintapiikkien tasoittaminen

Sähkövarastot voivat ladata sähköä, kun sen hinta on alhainen, ja purkaa sitä, kun hinta on korkeimmillaan. Tämä tasoittaa pörssisähkön hintavaihteluita.

Joustavuus

Akkupuistot paikkaavat tuotannon ja kulutuksen välisiä eroja erityisesti silloin, kun tuuli tyyntyy tai aurinko ei paista.

Varmuutta sähköverkkoon

Sähkövarastot tekevät sähköverkosta vakaamman ja ehkäisevät katkoja, mikä on elintärkeää energiajärjestelmän luotettavuuden kannalta.

Nopeasti kehittyvä teknologia

Akkujen hinnat ovat laskussa, mikä tekee niiden hyödyntämisestä entistä kustannustehokkaampaa ja houkuttelevampaa investoijille.